Verzorging schoenen

Uw Timtur schoenen zijn gemaakt van de hoogwaardigste leersoorten. Uw schoenen zijn net als uw huid continu onderhevig aan vuil, vocht, zonlicht, zouten en ruwe materialen. Uw schoenen dient u daarom ook te behandelen als uw eigen huid om de conditie in topvorm te houden. Vuil verwijderen en het leer beschermen doen uw schoenen een lange levensduur garanderen. Echter iedere leersoort is anders en daarom is het onderhoud per leersoort verschillend. Zie hieronder de door Timtur gebruikte leersoorten en het advies voor het behoud en verzorging van uw schoenen.

Aniline leer

Aniline leer is de meest natuurlijke ledersoort en is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances zijn duidelijk zichtbaar. Aniline leder is t.o.v. gedekverfde ledersoorten gevoeliger voor vlekken en kan snel verkleuren door zonlicht. Het voeden van dit leder is minder noodzakelijk, maar bescherm dit leder wel goed tegen vlekken.

Bij het dagelijks dragen is het aan te raden uw schoenen twee maal in de week in te spuiten met een transpirante bijenwas. De bijenwas geeft een goede bescherming tegen vocht, vuil en zonlicht. Tevens behoudt u door de transpirante bijenwas de mooie handgepoeste structuur op uw schoenen. U spuit de bijenwas gelijkmatig op uw schoenen en laat deze enkele minuten intrekken. Daarna poetst u met een uitwrijfborstel uw schoenen na. Resultaat is een matte glans op uw schoenen.

Heeft u beschadigingen op uw schoenen, dan kunt u de beschadigingen bijwerken met een schoencrème in de kleur van uw schoenen. Breng op de beschadiging de schoencrème goed aan met de tube of een zachte doek. Poets vervolgens de gehele schoen licht in met dezelfde schoencrème. Laat de schoencrème ongeveer 10 minuten intrekken en poets de schoenen uit met een schone uitwrijfborstel. De schoenen voelen nu glad aan. Spuit de schoenen vervolgens in met transpirante bijenwas en poets ze na 2 minuten uit. Donkere vlekken of vuilafzetting op uw schoen kunt u ook veelvuldig verwijderen met de schoencrème. Aanschopstrepen zijn eventueel ook droog te verwijderen met een soft gum.

Zo maakt u uw schoenen van aniline leer niet schoon:
- Gebruik geen water of water met zeep. U haalt op deze manier de zorgvuldig opgezette handgepoetste structuur eraf of u neemt de glans van de handgepoetste structuur weg. Mogelijk is het niet zichtbaar bij de eerste of tweede keer dat u uw schoenen zo schoonmaakt, maar op een gegeven moment treedt er wel schade op aan de handgepoetse toplaag.
- Gebruik nooit een mechanische poetsmachine in een hotel met transparante poets. Uw handgepoetste toplaag lost op met de transparante poets en u poetst door de mechanische beweging van de poetsmachine uw aniline leer kaal.

Suède

Suède schoenen vergen een speciale manier van onderhoud. Suède schoenen nemen namelijk heel snel vocht op. Het is dan ook het beste om de schoen in één keer doornat te spuiten met een transparante neutrale spray (Nanopro spray). Na het drogen de schoenen met een natuur crêpeborstel opborstelen. Herhaal deze handeling eens in de maand om uw schoenen goed waterafstotend te houden.

Om de kleur van uw suède schoenen op te frissen adviseren we u een suède-nubuck-spray in de juiste kleur te gebruiken, de schoenen gelijkmatig in te spuiten en na het drogen opborstelen met een natuurcrêpeborstel.

Suède is ook droog te reinigen met een natuur crêpeborstel. U kunt zo eenvoudig vuil en strepen van uw schoenen verwijderen.

Wit leer

Geen kleur is zo eerlijk als de kleur wit, echter is er ook geen kleur zo besmettelijk als wit. Daarom vergt dit luxe leer extra aandacht bij het onderhoud.

Toch is het onderhoud van wit leer heel eenvoudig. Het bestaat uit twee onderdelen. Namelijk het reinigen en beschermen.

Het reinigen doet u met een polish. De schoen wordt ingewreven met de polish en met een schone doek uitgepoetst. Vuil en vet worden dan van de schoen verwijderd. Aangeraden wordt om bij het dagelijks dragen de schoen eens in de twee weken te reinigen.

Het beschermen doet u met een neutrale transparante spray (Nanopro). De spray bij het dagelijks dragen van de schoenen één a twee keer per week aanbrengen. Na enige minuten te hebben laten intrekken de schoenen met een uitwrijfborstel uitpoetsen.

Let op! Bij wit leer geen bijenwas spray gebruiken, maar een neutrale transparante spray. Door de combinatie van daglicht en bijenwas kan wit leer snel geel worden.