Samenspel tussen design en schoen-engineering

Topklasse herenschoenen maken is een verfijnd samenspel tussen design en engineering. Vergelijk het proces met het ontwerpen van auto’s als Audi, BMW, Ferrari en Porsche. Daar werken engineers en designers jarenlang samen om tot de ultime beleving voor de bestuurder te komen. Ieder element wordt tot op het kleinste detail doordacht en esthetisch en functioneel bekeken. Bij de ontwikkeling van schoenen is het proces niet anders.

Design en engineering van schoenen begint bij de leest. De leest is de basisvorm waar de schoen op wordt gemaakt. Alle kennis en kunde over anatomie, gezondheidsaspecten, pasvorm en vorm van de schoen worden in de leest verwerkt. De designer en schoen-engineer strijden bij de ontwikkeling van de leest om de millimeter. De designer wil graag zo slank en dun mogelijk gaan, terwijl de engineer de functionaliteit, productiviteit en het welzijn van de drager scherp in de gaten houdt. Bij een paar schoenen van Timtur is er altijd een subliem samenspel tussen design en engineering.

Na de leest komt het boven- en onderwerk van de schoen. Het bovenwerk, ook wel schacht genoemd, is het onderdeel dat voor het grootste deel het uiterlijk van de schoen bepaalt. Hier heeft de designer de overhand om het lijnenspel en materiaalgebruik te bepalen. Na het design gaan de engineer en de designer het ontwerp omzetten naar een functioneel schacht-ontwerp. Daarbij wordt o.a. gelet op de pasvorm, functioneel samenspel tussen materialen, gedetailleerde afwerkingen, duurzaamheid, comfort en het beoogde design.

Het onderwerk is het sluitstuk van de exercitie tussen designer en engineer. Naast het naadloos aansluiten op het bovenwerk is het onderwerk het gedeelte dat de voet beschermt tegen de invloeden van buiten. Behalve naar de bescherming wordt er ook gekeken naar comfort en de levensduur. Naast de zichtbare loopzool bestaat het onderwerk uit een binnenzool, inlegzool en dempend materiaal. Die laatste onderdelen zijn essentieel voor een optimale beleving van het comfort van de schoenen van Timtur.

Design, engineering en verfijnd materiaalgebruik maken het verschil tussen Timtur herenschoenen en andere herenschoenen. Bij Timtur wordt kennis, kunde, materiaalgebruik en design tot op het hoogste niveau uitgespeeld om tot een perfecte schoen te komen. Daarbij worden geen concessies gedaan die het welzijn van de drager kunnen schaden. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat de schoenen van Timtur de allure hebben van de befaamde John Lobb schoenen uit London, maar dat Timtur de merkbeleving nog niet heeft. Gezien dat feit zijn de prijzen van de Timtur schoenen dan ook heel scherp te noemen....